maanantai 27. marraskuuta 2017

Informaatio, tieto ja viisaus

Kuuntelin tänään eläinlääkärin odotustilassa kahden koiraihmisen tarinointia koiriensa sairauksista ja näyttelyistä. Silmieni edessä tuntui vilistelevän kirjainyhdistelmiä ja numerosarjoja, joilla oli heille selvästi sekä tieto- että tunnesisältöä. Yhdessä he nyökyttelivät joillekin numerosarjoille tai niille PIKS-PAKS-POKS-kirjainyhdistelmille, joita näyttelyihmisten kuuluu tietää. Data oli heillä jo muuttunut tiedoksi ja vaikutti siltä, että siitä oli tullut jo viisauttakin.

Minä täytin koira virallisen silmätutkimuksen ennakkotietoja, numerosarjoja ja kirjaimia pieniin ruutuihin. Koira nyhväili kainalossa silmät sumeina. 
Olin hakenut koiran iltapäivän koulutustilaisuuteen mukaan, sillä toipilaana se ei voi olla pitkään yksin. Onneksi esimies ja kollegat suhtautuvat lempeästi myös eläinkuntaan.
Rähmäsilmäinen hauva vinkkaili minulle silmää ja sitä katsellessa ymmärsin tarttua koiran terveyden seuraavaan haasteeseen. Sain ajan silmätauteihin erikoistuneelle eläinlääkärille samalle päivälle.

Pikillä todettiin distichiasis ja punktaatti keratiitti. Neljä ylimääräistä ripseä poistettiin saman tien. Ne olivat varmasti silmän vinkkauksen syynä. Punktaatti keratiitti vaatii silmätippoja viikon ajan ja seurantakäynnin. Se aiheuttaa sarveiskalvolle pistemäisiä haavoja. Vasemmassa silmässä niitä oli enemmän, mutta löydöksiä oli myös oikeassa. Hoitovaste on kuulemma hyvä, mutta edessä voi olla myös elinikäinen hoito. Tällaista koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

Nyt minulla on taas uutta dataa, josta yritän selkeyttää informaatiota ja muokata sitä uudeksi tiedoksi.  Oma kognitiivinen rakenteeni on suuressa myllerryksessä, kun raivaan vanhaa tietoa alas ja pystytän uutta. Tietotaitokin tuntuu loikkivan eteenpäin, sillä osaan nähdä koirani liikkeistä ja pienistä eleistä jo tiettyjä hälytysmerkkejä.

Väitän viisaudenkin kasvaneen tämän prosessin myötä. Viisauteen kuuluu kokemuksen, osaamisen, tiedon ja ymmärryksen lisäksi myös sydän. Kun tuo pieni hauva makaa rentona vieressäni sohvalla ja nukkuu pois päivän kummallisuuksia, niin sydän sanoo, että näitä kokemuksia täytyy jakaa. Kasvattajienkin kuuluu kerätä dataa, muokata siitä informaatiota ja käyttää sitä uusien tietorakenteiden kasvattamiseen. Tiedon täytyy kasvaa myös viisaudeksi. Silloin sydän sanoo, että vähänkään epäilyttävää yhdistelmää ei käytetä jalostukseen.

Jos Pikin voisi rakastaa terveeksi, niin tällä energialla olisi parannettu jo useampikin koira. Nyt täytyy suostua rakastamaan sille mahdollisimman hyvä elämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti