lauantai 18. marraskuuta 2017

Bolognese, joka ei täytä rotumääritelmää

Halusin valkoisen lelukoiran, joista bolognesen rotumääritelmä tuntui sopivimmalta. Lapsuuden valkoinen villakoira oli ollut turhan ärhäkkä ja pehmeämpi koira tuntui paremmalta. Kun Kennelliiton sopimuksen allekirjoittaneelta kasvattajalta löytyi vapaa narttu, oli helppo tehdä päätös koiraa näkemättä.

Kun katsoin pentua silmiin ja unohdin kaiken muun. Tuo ihana lelukoira muuttaa meille!

Kotiuduttuamme Rovaniemeltä oli vähitellen aikaa myös katsella pentua tarkemmin ihastelun lisäksi. Kirjoittelin joitakin kuulumisia Ruskometsän kenneliin (kotisivut poistettu) kasvattajalle. Pari viikkoa pennun haun jälkeen kirjoitin näin:
"Kennelliiton sivuilla esiin nousi tietyt hylkäävät piirteet eri roduilla ja bolognesen kohdalla yksi sellainen oli 'muu kuin valkoinen väri'. Pikin korvathan ovat aika vaaleanruskeat ja selässäkin on tuollaista beigeä. Onko tuo pysyvä ominaisuus vai tuleeko turkki muuttumaan kokovalkoiseksi? Jos olen ymmärtänyt oikein, niin ellei turkki ole kokonaan puhtaanvalkoinen, Piki tultaisiin hylkäämään näyttelyissä. Minulla oli kuitenkin ajatuksena myös katsoa, josko näyttelyissä käyminen olisi ollut oma juttu."
Kasvattaja kirjoitti, että
..."Vaaleanruskeat läikät häviävät kyllä.
Enkä usko sen tarkoittavan ihan noin vaaleaa väriä mikä aiheuttaisi hylkäyksen."


Eihän nuo läikät ole minnekään hävinneet. Koirani on kermakorvainen jätti. Turkki on valkoinen, mutta siinä on selviä tummempia kohtia etenkin korvissa. Painoa oli ennen leikkauksia 5,1kg, kun rotumääritelmässä yläraja on 4 kiloa ja sekin kai uroksilla. Kuvassa näkyy myös ruoka-aineyliherkkyyksien aiheuttamaan punerrusta.

Ostin normaalilla kauppahinnalla (1500€) koiran, joka ei ole rotumääritelmän mukainen, jolla on polvet med2/2 ja joka tarvitsee erikoisruokavalion. Ostin 5 kiloa rakkautta ja lämpöä, suuren sydämen ja ihanan ystävän, mutta minkä rotuisen koiran sain?


3 kommenttia:

 1. Heippa! Kerroitko kasvattajalle, että haluat näyttelytasoisen? = rotumääritelmän mukainen kaikilta osin.

  VastaaPoista
 2. Rotumääritelmä kuvailee rodun ihanteellista edustajaa. Se on se, mihin kasvattajat pyrkivät, mutta geenit ovat lopulta ne, mitkä määräävät millainen koirasta tulee. Kävitkö tutustumassa rodun eri edustajiin ennen pentukaupoille lähtöä? Nykypäivän bologneseista suurin osa on isompia kuin 4kg. Koirassa on monta muutakin jalostettavaa asiaa kuin koko.

  Kerroitko kasvattajalle etsiväsi nimen omaan näyttelykoiraa? Mikäli kasvattaja on itse näyttelyharrastaja ja tällöin myös ymmärtää niissä vaadittavien ulkoisten ominaisuuksien päälle hän pystyy katsomaan pennuista yksilön mikä on näyttelyPOTENTIAALINEN. Mutta yksikään kasvattaja ei voi, eikä saa luvata ostajalle, että koira on tuleva näyttelytähti. Pentueessa on normaalistikin useita eri tasoisia pentuja, kaikista ei ole näyttelykoiriksi vaikka saman pentueen toinen pentu näyttelyissä pärjäisikin.
  En myöskään ymmärrä miksi kummassa kukaan varaa pennun tapaamatta etukäteen myyjää ja näkemättä pentua ennen kauppoja. Mikäli välimatka on liian pitkä pentujen näkemiseen silloin kannattaisi harkita pennun kysymistä lähempänä asuvalta kasvattajalta. Enkä kyllä ymmärrä sitäkään miksi yksikään kasvattaja suostuisi pennun myymään tapaamatta ostajaa kasvotusten.

  VastaaPoista
 3. Bolopennulla on normia beige väri korvissa, jopa pikkulaikut kropassa. Sensijaan pigmentin puute nenässä siis kirsussa ei ole sallittua eli värivirhe ja tarkoittaa alennusta pennun hinnassa. SKl ohjeiden mukaan kauppakirjaan merkitään "Pentu myydään lemmikiksi". Kuka voi koskaan luvata näyttelykoiraa?

  VastaaPoista