perjantai 10. maaliskuuta 2017

Allergisen koiraperheen elämää

Meidän perheessä ollaan allergisia mm. heinille, koivulle, pujolle, äyriäisille, palkokasveille, kissalle ja koiralle. Silti pihassa kasvaa heinää ja ojanreunoilla pujoa. Pari koivua kukkii keväisin pihassa ja palkokasvejakin käytetään ruokana. Lemmikkeinä on sekä kissa että koira.

Helppoahan tämä on ihmisten kanssa, kun kaikki ovat aikuisia ja osaavat kertoa tuntemuksistaan. Heinixiäkin on kätevä napata tarpeen tullen ja ilmapuhdistin hoitaa sisäilmaa.

Vaan nytpä saattaa olla, että koirahauvallakin on ruoka-aineyliherkkyyksiä.

Hauvan suupielet ovat olleet vahvasti kuparinruskeat ensimmäisestä juoksuajasta lähtien. Kyynelnestekin värjää karvoja. Kosmeettinen haitta, joo, mutta sen verran tuo vaivasi mieltä, että lähdin tutkimaan asiaa lisää.

Yhden tassun anturoissakin oli punaista karvaa ja vahva popcornin tuoksu.
Netti on dataa tulvillaan, mutta sen oikean seulominen onkin sitten oma työnsä. Kyselin aikani  kokemusasiantuntijoilta, mutta sitten päädyin viemään koiran oikean asiantuntijan luokse. Ensimmäinen käynti Herttoniemen eläinlääkäriasemalla oli oikein positiivinen kokemus. Lääkäri tutki koiran joka puolelta, teki tarkat merkinnät ja paneutui aikaa säästämättä koiran asiaan. Kokemus ja tutkittu tieto samalla kertaa.

Korjattuja nettiuskomuksia:
- Koiranruuassa oleva kupari ei värjää karvoja, vaikka karvat värjäytyvätkin kuparinpunaisiksi.
- Teräskuppi ei aiheuta värjäymiä.
- Kanaa useammin koirat reagoivat naudanlihalle.
- Kypsentäminen ei tee lihan proteiineista koiralle huonoja.
- Teollisesti valmistettujen koiranruokien tuoteselosteisiin ei voi täysin luottaa, sillä ne valmistetaan suurissa erissä samoilla tuotantolinjoilla. Jos proteiininlähteeksi mainitaan kala, valmisteessa voi silti olla nautaa tai kanaa, koska linjoja ei puhdisteta edellisen tuotantoerän jäljiltä.
- Tassujen värjäymät aiheuttaa sylki eikä hiivasieni. Koira nakertaa tassuaan, koska sitä kutittaa. Kutitus taas johtuu todennäköisesti atooppisesta ihosta, jonka alkusyynä saattaa olla yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle. Popcornin tuoksu taas kertoo mahdollisesti hiiva/bakteeritulehduksesta, joka puolestaan johtuu nakerruksen rikkomasta ihosta.

Pikin oireita hoidetaan nyt pääosin ulkoisesti ja pentuvaiheen jälkeen sitten todennäköisesti selkeämmin ruokavaliolla. Ulkoisesti kyse on silmien puhdistamisesta vedellä aamuin illoin ja tassu pestään lääkeshampoolla muutaman kerran.

Sitä miksi kyynelneste värjää karvoja ei täysin tiedetä. Joillakin koirilla kyynelnestettä valuu enemmän ja joillakin koirilla se myös värjää karvoja ruokavaliosta huolimatta. Mekaaninen puhdistus on siis paras hoito.

Koska 9 kuukautta vanha pentu on vielä kasvuiässä, sen ruokavaliota ei vielä vedetä tiukalle eliminaatiodieetille. Nyt lihana on ainoastaan possu. Sitä saa antaa myös raakana, mutta kypsentäminen on proteiinien kannalta ihan yhtä hyvä vaihtoehto. Toisena proteiininlähteenä on kala. Piki on ehtinyt saada jo monipuolisesti erilaisia lihoja. Mahdollisen eliminaatiodieetin kannalta tämä on harmillista, sillä mitään aiempia lihoja ei voi tuossa dieetissä käyttää. Poro ja kani ovat vielä kokeilematta, joten ne täytyy nyt säästää eliminaatiodieettiä varten.

Toisella aterialla on kalapohjaisia nappuloita. Barking Headsilla on yksi nappula ja Husselta toinen. Näitä samoja käytetään koulutusnappuloina. Koulutusnappuloiksi voi keittää myös possun sydäntä.

Toukokuussa koira täyttää vuoden. Silloin käymme uudestaan samalla lääkärillä. Hän arvioi Pikin turkin värjäymät ja ihon pigmenttimuutokset ja katsoo onko tarvetta eliminaatiodieetille. Se olisikin sitten tiukka kotiruokadieetti, jossa pääsisin tekemään ruuat vain tarkoin valituista raaka-aineista. Tuttua puuhaa lasten vauva- ja taaperovaiheesta ja sen kokemuksen valossa toivoisinkin, että tätä ei tarvittaisi. Kultautuneetkin muistot kertovat, että se oli työlästä. Mutta jos näin on tarpeellista toimia, niin sitten näin toimitaan. Hauvan kanssa eläminen on kuitenkin iso ilo ja iloa tuottavasta ystävästä huolehditaan hyvin.

2 kommenttia:

  1. Tuota silmien vuotamista minäkin olen viime aikoina miettinyt, sillä pitkä odotus on kohta ohi ja kesäkuussa meille saapuu pikkuinen maltankoiratyttö. Maltankoiraryhmässä jotkut ovat kehuneet valkoisen koiran erityisruokaa, jota ovat tilanneet ulkomailta asti. Juuri eilen tästä juttelin koirani kasvattajan kanssa. Hän sanoi, että maltoilla silmät vuotavat lähinnä silloin, kun maitohampaat lähtevä tai kun on juoksu. Proteiinipitoinen kalaruoka estää hänen mukaansa vuotamista parhaiten ainakin maltoilla. Toivottavasti ei meilläkään jouduta tiukoille dieeteille silmien takia. Tsemppiä Pikille! T. Merja

    VastaaPoista
  2. Meillä on nyt 1,5 vuotias bolognesetyttö Stella. Pentuaikana myös ongelmana tuo silmien vuoto ja värjäymät. En tiedä mikä keino auttoi, mutta värjäymistä päästiin. Ruokia on kokeiltu laidasta laitaan, osin värjäytymien mutta lähinnä nirsoilevan ja pieniruokaisen pikkukoiran takia (piti useiden päivien paastoja söi ehkä 3-4 päivänä viikossa).Nyt ollaan päädytty mush raakalihapulliin, sikanauta ja luuton kanapulla, joka yleensä maistuu neidille. Ei tosin nämäkään aina. Lisäksi tarjolla vehnättömiä nappuloita, joilla pääasiassa leikkii, ei syö. Lisäksi ollaan päädytty pitämään silmänympäristä lyhyessä karvassa, ettei karvat ajaudu silmiin hankaamaan ja aiheuta vuotoa. Tosin Stella on kotikoira, jota ei käytetä näyttelyssä, joten turkki pidetään muutenkin helppohoitoisen lyhyenä. Mutta etenkin silmien ympäriltä leikkaan karvoja usein. Enää karvat eivät ole värjäytyneet, vaan silmistä valuva rähmä tms. Jää kokkareksi karvoihin, josta ne irrotan. En tosiaan tiedä mikä värjäymiin auttoi ikä, ruokavalio vai karvojen leikkuu, mutta nyt se on onneksi ollutta ja mennyttä. Toivottavasti teilläkin helpottaa ettei tarvitse mennä työläisiin dietteihin.
    Onnea kokeiluihin ja hauskaa kesää Pikin kanssa. Bologneset on niin ihana rotu, että kiitän onnea, että päädyttiin juuri tähän meille sopivaan rotuun.
    T. Teresa

    VastaaPoista