keskiviikko 3. elokuuta 2016

Tänään alkaa koulu!

Reppu on jo pakattu ja kelloakin tulee vilkuiltua. Joko kohta päästään lähtemään eskariin? Jännittää!

ShowHau Center Vantaan Tammistossa järjestää pentukoirille esikoulua. Pennut ovat ennen kaikkea sosiaalistumassa, mutta myös oppimassa arkitaitoja omistajansa kanssa. Kurssi alkoi jo viime viikolla luennolla, jossa meille omistajille kerrottiin kurssista ja yleistä tietoa koiranpennun oppimisesta. Oli helpottavaa kuulla, että muidenkin koirat saavat välillä omistajansa kummastumaan.

Kurssilla on käytössä naksutin. Naksuttimen äänen avulla pennulle kerrotaan, että hei! hyvin meni ja nyt saat palkinnon. Saimme kotitehtäväksi harjoitella naksuttimen käyttöä pennun kanssa. Piki oppi näppärästi katsomaan silmiin ja istumaan. Naksuttimen äänen kuullessaan se myös ryntää innokkaasti paikalle saamaan taas jonkun kivan namin.

Pennun pieni pää on kuin pesusieni, joka imee tuoksuja, tapahtumia, kosketuksia, ääniä, makuja ja tunnelmia lakkaamatta. Niistä syntyy toimintamalleja, joilla pentu suunnistaa uusiin tilanteisiin. Kaikki Pikin saamat kokemukset eivät vielä tue rauhallista ja haluttua toimintaa.

Minä olen onnistunut vahvistamaan Pikin aamuihin 'olen iloinen ja hyökkään nilkkoihin' -rituaalin. Toinen tilanne, jossa minä tarvitsen ohjausta, on ulkolenkeillä liikkuminen. Pentu kiihtyy jo sadan metrin jälkeen ja alkaa loikkimaan jalkoja vasten ja kivuta syliin. Onko reitin varrella liikaa toisten koirien viestejä tai ääniä ylipäätään? Onko Piki tavannut lenkeillä liian monta koiraa ja ihmistä? En osaa vielä kaikissa tilanteissa hahmottaa ja tulkita pennun käytöstä.

Ei ole olemassa ongelmakoiria, mutta meitä uuden oppimista kaipaavia koiranomistajia kyllä löytyy. Onneksi on kouluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti